Voor de lezers die het grote brein achter de ‘wondertube’ niet kennen, wie ben je en wat doe je?
Die vraag doet me denken aan het spelletje ‘Wie van de drie?’ die begonnen ook altijd met deze vraag. Ik ben Joop Bergman en eigenaar van het bedrijf FIT International BV, producent en distributeur van F.I.T. producten.

Wanneer kwam je voor het eerst in aanraking met F.I.T. Sportbalsem?
Ik leerde het product kennen via een relatie. Hij heeft mij over het product geïnformeerd en ik ben het zelf met enkele sporters gaan testen. Ik kreeg van deze sporters veel positieve feedback, hetgeen voor mij doorslaggevend was om door te gaan met het product.

Hoe en waarom ben je gestart met F.I.T. International BV?
In 2009 ben ik in contact gekomen met het bedrijf dat de F.I.T.-sportbalsem in 2005 op de markt introduceerde, maar er helaas niet in slaagde om van F.I.T. een succesvol product te maken. Samen hebben we het product gerestyled, een website laten bouwen, nieuwe verpakkingen ontworpen, marktonderzoek gedaan en het product opnieuw in 2010 geproduceerd en de verkoop opgezet.  Na ongeveer een jaar heb ik het product overgenomen en vanaf medio 2011 ben ik zelfstandig met het product verder gegaan onder de naam FIT International. Alle begin is moeilijk, zeker met een nieuw en op de markt nog onbekend product. De vele inspirerende woorden en reacties van gebruikers van de balsem, hebben mij de kracht gegeven om door te zetten. In 2012 is de eenmanszaak omgezet naar een BV.

Wat heb je geleerd over de F.I.T.-producten in de loop der jaren?  Welke ontwikkelingen zijn er geweest?
F.I.T. is niet zomaar een in elkaar gefrutseld product, maar er is bij de ontwikkeling (vanaf 2005) uitgegaan van effectiviteit en chemische reacties van samenwerkende ingrediënten. Ik heb geleerd dat de F.I.T.-sportbalsem, in vergelijk met andere producten, een zeer effectieve werking kent en daarom door veel masseurs, fysiotherapeuten, maar zeker ook door sporters en ook door ouderen met spier- en gewricht gerelateerde klachten, succesvol wordt toegepast en gebruikt. Eenmaal actief in de wereld van massage en fysiotherapie hebben we de productie in 2015 uitgebreid met een 100% natuurlijke massageolie. Vanaf 2012 zijn we ook actief geworden in diverse landen in Europa en later ook in China en KSA (Kingdom Saudi Arabia).

Wat is jouw dagelijkse streven met F.I.T. International B.V.?
Leuke vraag en eigenlijk heb ik daar wel een simpel antwoord op. Ik wil dat de F.I.T.-producten bekend en gewaardeerd worden door iedereen die dergelijke producten gebruikt. De naam is perfect, evenals het product, dus kan deze missie alleen maar slagen.

Wat zijn volgens jou de unieke kenmerken van de F.I.T.-producten, t.o.v. andere sportbalsems? Waarom sta je achter dit product?
F.I.T.-sportbalsem is een product met een krachtige en direct merkbare werking. De balsem kent een tweevoudige werking, een verwarmend en (daarna) een verkoelende werking. Veel andere producten hebben, of alleen een verwarmende werking, of een verkoeld effect. Veelal worden verwarmende (zelfs verhittende) producten gebaseerd op vaak onnatuurlijke en/of peperachtige stoffen, die werken op basis van (huid)irritatie waardoor warmte ontstaat. F.I.T. is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten die een verwarmend effect hebben. Tevens wordt de balsem direct door de huid opgenomen waardoor de huid droog en zacht aanvoelt. Veel producten laten een vettig residu achter, wat een vaak gehoorde klacht is. Ik sta achter het product omdat de gebruikers van het product de werking van het product waarderen. Zij bepalen of een product goed of slecht is. Ook door mensen die overstappen van het gebruik van andere producten naar F.I.T. geven in de vele reacties de goede werking van het product aan. Ik merk het gewoon aan de vele herhaalbestellingen van mensen.

Wordt het product steeds verder door ontwikkeld? Of geloof je in het product zoals die nu is?
Als we niet het vertrouwen en het geloof zouden hebben in het product zoals het nu is, dan zouden we allang nieuwe dingen hebben geprobeerd. We ontwikkelen wel, maar feitelijk vergelijken we dit ook met bestaande producten en ons eigen product. We zijn altijd op zoek naar nieuwe producten of verbetering van bestaande producten en besteden daar aardig wat tijd aan.

Wat is je ervaring met (top)sporters die de F.I.T.-producten gebruiken?
Topsporters zijn mensen die in de sport waarin ze actief zijn hun spieren tot aan de grenzen van hun kunnen gebruiken. Met F.I.T. zijn we actief in vele sporten met topsporters en het is goed om te constateren dat juist ook topsporters ons product erg waarderen.

Welke doelgroep heeft het meeste profijt van de F.I.T.-producten?
Dit is een lastig te beantwoorden vraag, omdat ieder menselijk lichaam weer anders is en de effectiviteit van het gebruik van de balsem daarom ook varieert. Als voorbeeld geef ik altijd aan om een product zoals aspirine te beoordelen. Veel mensen hebben profijt van het gebruik van aspirine, maar er zijn ook mensen die net zo goed een pepermuntje kunnen nemen, omdat het bij hen niet werkt. Is aspirine daarom een slecht product? Zeker niet, maar wat bij de één geweldig werkt, kan bij de ander wel totaal niet werken. We hebben geweldige ervaringen met de balsem opgedaan en veel masseurs, maar ook fysiotherapeuten, gebruiken F.I.T. juist vanwege die goede ervaringen met de balsem en blijven het ook gebruiken en daardoor bestellen.

Op welke wensen en behoeften van de verschillende doelgroepen wil je inspelen? Voor welk probleem biedt F.I.T. dé oplossing?
Iedereen heeft spieren en iedereen heeft wel eens problemen met zijn spieren, zoals spierpijn, stramme spieren, kramp e.d., maar ook preventief gebruik ter voorkoming van blessures. Feitelijk zijn er geen specifieke doelgroepen te benoemen, simpelweg omdat de balsem voor iedereen een oplossing kan bieden. DE oplossing kan door iedereen anders worden geïnterpreteerd en feitelijk heeft elk ‘probleem’ een specifieke aanpak die ook weer van persoon tot persoon kan verschillen. Wel weten we dat het preventief gebruik van F.I.T. bijvoorbeeld bij hardlopers een positieve bijdrage levert aan een verbetering van de doorbloeding en afvalstoffen snel verwerkt, waardoor verzuring minder snel tot niet voorkomt.

Met wie werk je samen om de F.I.T.-producten onder de aandacht te krijgen bij sporters?
We brengen F.I.T. op vele manieren onder de aandacht van gebruikers en potentiële gebruikers, zoals o.a. Social Media, beurzen en evenementen, maar ook voor een deel via onze ambassadeurs van F.I.T. die aanwezig zijn bij vele sportevenementen. Natuurlijk wordt het leeuwendeel van de promotie gedaan door de mensen die met onze producten werken, zoals massage- en fysiotherapiepraktijken en de ouderen doelgroep wordt veelal geïnformeerd door één van de 70 Medipoint vestigingen die Nederland rijk is. Feitelijk is elke gebruiker van het product een promotor van ons product, omdat er over een goed product altijd positief wordt gesproken, waardoor anderen het ook willen gaan gebruiken.

In welke landen is F.I.T. International BV actief? Verwacht je hierin nog een groei naar andere landen?
We zijn in een aantal landen in Europa actief en de omvang van de activiteiten in diverse landen is weer afhankelijk van de distributeur waar we mee samenwerken. Naast de Benelux zijn we actief in o.a. Duitsland, Portugal, Ierland, Estland, Hongarije, Polen, Engeland, Zwitserland en buiten Europa in China en KSA.

Welke sportinitiatieven juich je toe? En welke evenementen en beurzen sponsor je graag?
Een gezonde sportbeleving is van het grootste belang en soms heb ik wel eens het gevoel dat men hoofdzakelijk gefocust is op uiterlijk vertoon. Natuurlijk is kleding – en meer nog de keuze van schoenen- belangrijk, maar met een flitsend sportshirt win je geen wedstrijden, wel met een gezond en goed voorbereid lichaam. In diverse onderdelen op onze totaal vernieuwde website, besteden we aandacht juist aan diverse sporten en de verzorging van de spieren in die sport. Zit jouw sport er niet bij en wil je er iets over vertellen? Neem dan contact met ons op en dan kunnen we wellicht samen daar iets in betekenen.  We zijn met onze producten aanwezig op een aantal beurzen en evenementen, zoals de Massage- en Complementair Vakbeurs volgend jaar maart, maar dit jaar ook nog op de NGS Kennisdag en Internationaal Therapeut in Houten. Uiteraard tref je ons ook aan op tal van loopevenementen, zoals de marathon van Amsterdam en Rotterdam, diverse trailrun evenementen, Circuitloop etc.

Hoe houd jij jezelf FIT? Heb je tips voor anderen?
Ik besteed veel tijd en energie aan mijn werk en dan aan alle facetten van werkzaamheden die van belang zijn voor de groei van het bedrijf. Omdat mijn werk vaak veel uren vergt en ik ook soms kleinere producties zelf logistiek verzorg, merkte ik dat ik zelf erg vaak naar de tube F.I.T. greep vanwege een (spier)pijntje of overbelaste spieren. Ik sportte één keer per week en ondanks dat het een sport is waarbij alle spieren worden gebruikt, merkte ik toch dat ik conditioneel erop achteruit ging. Sinds juli dit jaar ben ik daarom met een trainer aan de slag gegaan (2x een uur per week) om mijn conditie en spieren weer op orde te brengen en ik moet zeggen dat ik daar nu al veel profijt van heb. Naarmate je ouder wordt neemt doorgaans je spiermassa af en door de trainingen die ik nu doe, functioneren mijn spieren beter en bouw ik weer een goed lichaamsconditie op. Mijn advies hierin is dan ook om te luisteren naar je lichaam en aandacht te besteden aan de verzorging van je spieren.

Wat vind je het leukste om te doen in het bedrijf? Waar word je écht blij van?
Ik hou van alle facetten van mijn werk en mijn motto is altijd geweest dat je met plezier je werk moet doen. Als dat plezier verwijnt, ga dan ander werk doen. Ik heb altijd met plezier gewerkt en je moet uitdagingen in je werk altijd blijven opzoeken, want juist die uitdagingen maken je werk leuk. Ik vind verkoopgesprekken leuk, maar ik kan ook genieten van logistiek of een productie waarvan ik een deel van de werkzaamheden heb verricht. Ik word erg blij van mensen die mijn producten inzetten bij diverse evenementen, van bijvoorbeeld een bepaalde loop tot een lokale beurs. Mensen vragen me dan om hulp en ik vind het geweldig als ik mensen ook daadwerkelijk kan helpen. Klop daarvoor altijd even bij me aan, maar doe dat wel ruim voor aanvang van het evenement, zodat we tijd hebben voor informatie en promotie.

Hoe zou je de mensen die nog geen F.I.T. gebruiken het product aanraden?
Zijn die er dan nog? Nou ja, je hebt allemaal wel eens van die momenten dat je spieren excessief worden belast en geheid dat na 24 tot 48 uur je dan ‘last’ krijgt van spierpijn, stramme spieren, kramp e.d. Denk bijvoorbeeld eens aan je tuinonderhoud waarbij je soms uren gebukt in je tuintje aan het werk bent. Of die dag dat je hulp aanbood voor die verhuizing. Sjouwen, trap op, trap af. Dat soort dingen zijn je spieren niet gewend. Preventief kun je dan F.I.T. gebruiken om je spieren beter voor te bereiden, maar mocht je dat vergeten zijn, dan kun je de spierpijn ook bestrijden met F.I.T.

Kortom er zijn altijd wel momenten dat je spieren een verzorging nodig hebben en daarvoor is een tube F.I.T. altijd een welkome hulp. Zorg dat je het in huis hebt is een advies waar je zeker geen spijt van krijgt. Als je sport denk ik dat je er alleen maar gebaat bij bent om een tube F.I.T. in je sporttas te hebben.

Hoe zie je het bedrijf F.I.T. International over 5 jaar? Wat is jouw visie?
Over 5 jaar hoop ik dat F.I.T. een gekend product is in Nederland en gezien de ontwikkelingen denk ik ook dat dit gaat gebeuren. Het product is dermate goed dat het alleen een kwestie van tijd is alvorens het ook daadwerkelijk gebeurt. Nationaal doen we het elk jaar weer beter en ook internationaal is er nog veel te realiseren.

Met welke vragen of opmerkingen kunnen lezers bij jou terecht?
Ik ben overal voor aanspreekbaar en ik wil altijd graag praten over leuke initiatieven op een enorm breed gebied. Bijten doe ik niet, dus mail me gerust met vragen of ideeën die je hebt.  Ik heb veel antwoorden op vragen al gebundeld in de ronde ballen op onze nieuwe website, dus daar vind je op alle standaardvragen wel een antwoord. Mail me of bel me als je vragen hebt.

Wil je de lezers nog iets vertellen?…
Ik wil het eigenlijk heel eenvoudig afsluiten met een ‘dank je wel’ aan alle gebruikers van F.I.T., want eens kocht (of kreeg) je die tube die nu in je (sport)tas zit en (wat ik dan vaak hoor) blijf je ons product gebruiken OMDAT HET WERKT! Daar gaat het ook feitelijk om. Ik wil jullie wel vragen om ons te blijven bestoken met mails over het gebruik van F.I.T., want van jouw ervaring kunnen mogelijk anderen weer profiteren.