Want voorkomen is beter dan genezen, maar kan ik spierpijn wel voorkomen? Helaas is het bijna onmogelijk om spierpijn vrij te blijven. Er zijn natuurlijk wel een aantal zaken waar je op kunt letten waardoor je de kans op spierpijn kan verminderen. Wij vertellen je in dit nieuwe blog artikel hoe je na je volgende work-out huppelend de dag(en) erna door komt.

Warming-up
Het beste is natuurlijk om rustig op te bouwen voor dat je gaat beginnen aan het echte werk. Zo gaat je bloed sneller stromen en je lichaam en spieren worden warmer. Iedere sporter weet dat het slecht is om je keihard in te spannen terwijl je spieren nog ‘koud’ zijn. Toch wordt de warming-up vaak over geslagen of er wordt te makkelijk over gedacht. Je zult merken dat wanneer je een goede warming-up hebt gedaan (van circa 10 minuten) dat de spierpijn na afloop van je work-out minder is dan wanneer je geen warming-up hebt gedaan.

F.I.T. Sportbalsem preventief smeren
F.I.T. is een uniek product met een effectieve werking ter voorkoming van (sport)blessures en onaangename ervaringen zoals spierpijn, stramme spieren en kramp. Daarom adviseren wij om F.I.T. Sportbalsem te masseren op spieren of spiergroepen direct na de warming-up en voorafgaand aan de sportinspanning. Waarom? Omdat dit zorgt voor een betere doorbloeding. F.I.T. heeft bewezen dat bij toepassing op deze wijze het ontstaan van blessures ook sterk afneemt.

Wanneer je geen tijd hebt tussen de warming-up en aanvang van de wedstrijd, dan kan F.I.T. Sportbalsem ook voorafgaand aan de warming-up worden toegepast.

Voeding en drinken
Wist jij dat er verschillende voedingsstoffen zijn die er voor kunnen zorgen dat je minder last hebt van spierpijn? Hier schreven wij eerder al over in onze blog ‘Met deze tips verminder je jouw spierpijn’.

Het is belangrijk om direct na een fysieke inspanning eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten kunnen je spieren gebruiken om zo snel mogelijk te beginnen met herstel. Door het nuttigen van eiwitten (zoals vis, biefstuk, eiwitshakes, etc.) worden de kleine spierscheurtjes die ontstaan bij inspanning opgevuld. Hierdoor kunnen je spieren weer herstellen én groeien. Hoe sneller je spieren kunnen herstellen, des te minder spierpijn je hebt.

Uiteraard is het voor je spieren net zo belangrijk om gehydrateerd te blijven, maar waarom is dat eigenlijk? Omdat een goede hydratatie er voor zorgt dat er meer zuurstof naar je spieren wordt getransporteerd. Dit zorgt er voor dat je spieren beter kunnen herstellen en meer uithoudingsvermogen krijgen. Neem dus voortaan altijd een flesje water mee als je gaat trainen! Het is net zo onmisbaar als een tube F.I.T. Sportbalsem 😉

Cooling-down
Last but not least, de cooling-down. Belangrijk om je spieren rustig voor te bereiden op de rust die gaat komen. Wanneer je plotseling zou stoppen met bewegen wordt de bloedcirculatie minder en kunnen de afvalstoffen minder goed worden afgevoerd. Je spieren raken dan vermoeid en vervolgens krijg je last van spierpijn. Jouw lichaam voorbereiden op de ‘ruststand’ kan het beste door op een rustig tempo circa 10 minuten te bewegen. Rek- en strekoefeningen zijn ook geschikt als cooling-down, mits je alle spiergroepen afgaat. Houd elke rek- en strek houding circa 15 seconden vast.

Heb jij ondanks al deze voorzorgsmaatregelen toch spierpijn gekregen en wil je graag weten hoe je spierpijn kunt verminderen? Klik hier voor onze blog ‘Met deze tips verminder je jouw spierpijn’. F.I.T. Sportbalsem kan je uiteraard ook opbrengen wanneer je al last hebt van spierpijn. Onze balsem is namelijk zowel preventief als repressief te gebruiken. Klik hier voor meer productinformatie.