De feestdagen staan weer voor de deur; gezellig tijd doorbrengen met elkaar en vooral veel en lekker eten! De laatste maand van het jaar maakt het daarom extra moeilijk om jouw sportieve activiteiten door te zetten. Omdat je deze maand wellicht wat onregelmatiger sport, heb je meteen last van spierpijn na het sporten. Wil je de spierpijnklachten verminderen? Lees onze nieuwe blog ‘zo kom je af van spierpijn na het sporten’.

Wij maken onderscheid tussen twee vormen van spierpijn bij sport, namelijk ‘vroege spierpijn’ en ‘verlate spierpijn’. Tijdens of direct na afloop van het sporten kan je last krijgen van de zogeheten vroege spierpijn. Deze vorm van spierpijn ontstaat doordat het melkzuur in de spieren is opgestapeld. Dit in tegenstelling tot de verlate spierpijn, waarbij er kleine (veelal onschadelijke) scheurtjes in de spieren ontstaan.

Om vroege spierpijn (en blessures) te voorkomen, is het van groot belang dat je altijd start met een goede warming up. Zoals je eerder al hebt kunnen lezen (in onze blog ‘Invloed van kou op de spieren’) is het zelfs zeer verstandig om de warming up in de koude wintermaanden te verlengen. Reden hiervoor is omdat je in de kou meer moet doen om de bloedomloop te stimuleren en de spieren daadwerkelijk los te krijgen. Voor de verlenging van de warming up kan het gebruik van F.I.T. Sportbalsem een uitstekende hulp zijn.

Wil je spierpijn direct na het sporten voorkomen? Sluit jouw training altijd af met een goede cooling-down! Voorkomen is tenslotte beter dan genezen. Tijdens een cooling-down voert het lichaam de laatste resten melkzuur in de spieren af, waardoor je (vroege) spierpijn kan voorkomen. Met een cooling-down zorg je ervoor dat je spieren niet té snel tot rust komen en je voorkomt dat het lichaam te snel afkoelt. Een tip kan nog zijn om direct na een excessieve inspanning de spieren even te behandelen met F.I.T. Sportbalsem. De balsem zorgt ervoor dat de spieractiviteit zeer gelijkmatig wordt afgebouwd, waardoor het herstel veel beter gerealiseerd wordt.

Wat kan je nog meer doen om spierpijnklachten snel te verminderen?

1) Neem voldoende rust

Spierpijn is te verhelpen door voldoende rust te nemen, maar blijf ook in beweging anders worden je spieren stijf! ´s nachts hersteld jouw lichaam. Slaap daarom minstens 8 uur voor een optimaal herstel van jouw spieren.

2) Neem de juiste voeding

Zorg voor een gezonde maaltijd met veel eiwitten direct na een work-out. Want wist je dat.. eiwitten de schade herstellen die je spieren oplopen tijdens een fysieke inspanning? Het is daarom verstandig voldoende proteïnen binnen te krijgen, want zo voorkom je dus spierpijn. Zodra er een tekort aan eiwitten is ontstaan, dan gaat jouw lichaam op een andere wijze energie vormen. Je krijgt dan te maken met spierweefselafbraak, omdat de spiereiwitten worden aangetast.

3) Gebruik FIT producten

F.I.T. Sportbalsem werkt zeer krachtig bij spierherstel na een intensieve inspanning. Of je nu topsporter bent, amateur of gewoon door dagelijkse werkzaamheden last hebt van spier- en/of gewrichtsklachten, F.I.T. voorziet in een snelle en direct merkbare bijdrage voor herstel bij spierklachten, spier- en/of gewrichtspijn. Onze producten (F.I.T. Sportbalsem en F.I.T. Professional Care stimulerende massageolie) geven jouw lichaam precies wat het nodig heeft.

Er zijn daarnaast meerdere soorten massages die jouw spierpijn kunnen verminderen, informeer altijd bij een professionele masseur over de mogelijkheden en. Vele (top)sporters zijn er van overtuigd dat een massage de mate van spierpijn vermindert en bijdraagt aan het herstel van de spieren, zeker wanneer de masseur de FIT balsem gedurende zijn behandeling gebruikt. Wil je weten wat voor effect een massage behandeling precies heeft op spierpijn? Lees onze vorige blog: ‘het effect van een massage op spierpijn’.