De temperatuur loopt vandaag weer flink op, maar dat hoeft niet meteen te betekenen dat jij niet meer kan sporten. Team F.I.T. informeert jou daarom graag over de sportmogelijkheden in de hitte, zodat jij precies weet wat je wél kan doen om toch fit te blijven.

Hoe kan ik blijven trainen tijdens de hitte?
Draag om te beginnen luchtige kleding tijdens het sporten en smeer je vooraf lekker in met F.I.T. Sportbalsem. Onze balsem houd je tenslotte in de zomer lekker koel. Ideaal toch, een beetje verkoeling voor je lichaam bij deze hoge temperaturen?

Misschien is een pet ook wel handig om te dragen tijdens het sporten, mocht jij snel last krijgen van een warme hoofdhuid.

Start niet te snel met inspannen zodat jouw lichaam kan wennen aan de hoge temperatuur.

Pas je tempo aan en ken jezelf en jouw grenzen! Ben jij iemand die slecht tegen de warmte kan? Accepteer dan dat je even een stapje terug moet doen.

Kan jij wél goed tegen het warme weer? Neem het er dan lekker van, maar kijk uit voor uitdroging. Drink voldoende! Drink circa 1,5 keer zoveel vocht als dat je zweet verliest. Denk hierbij aan ongeveer 1 liter per uur.  Drink altijd grote slokken per keer en niet steeds een klein slokje. Dit prikkelt de maag namelijk minder goed, waardoor de maagontlediging trager wordt.

Let op! Drink voldoende zoals bovenstaand beschreven, maar drink niet alleen water. Veel mensen denken dat het drinken van water de oplossing is bij sporten in de hitte, maar veel water drinken zorgt voor verdunning van het bloed. Het is juist uiterst belangrijk om zout, mineralen en de energievoorraad op peil te houden. Hiervoor zijn isotone drankjes onmisbaar, te herkennen aan de vermelding ‘isotoon’. Isotone drank is water met opgeloste deeltjes, zoals zout en suiker.

WIST JE DAT…

je jouw vochtbalans in je lichaam kan controleren? Dit doe je aan de hand van de kleur van jouw urine. Urine helder van kleur wijst aan dat de vochtbalans goed is, maar donkere urine geeft aan dat er enige mate van uitdroging is en extra vocht nodig is.

Als je aan hardlopen doet adviseren wij jou om niet op het asfalt te lopen, maar bijvoorbeeld in het gras.

Hoe kan ik blijven presteren tijdens deze hitte?
Deze enorme hitte zorgt voor een directe prestatievermindering, of je het nou leuk vindt of niet. Het kan zelfs erg gevaarlijk zijn om met deze hoge temperaturen te gaan sporten. Het is daarom belangrijk dat je slim omgaat met de warmte, want alleen dan kan je jezelf behoeden voor een hitteberoerte (ookwel heat stroke). Goed getrainden kunnen zich sneller aanpassen aan een warmer klimaat, maar moeten uiteraard ook uitkijken. Zie onderstaand nog een drietal tips die het voor jou mogelijk maken om toch te blijven sporten én te presteren tijdens de hitte:

  1. Ga ’s ochtends vroeg trainen

Het is in de ochtend beduidend koeler dan midden op de dag. Sta daarom lekker vroeg op en ga sporten voor het écht warm wordt.

  1. Zoek de schaduw op

Voorkom blootstelling aan de zon of smeer je vooraf goed in met zonnebrandcrème en na afloop met after sun lotion.

  1. Pas je trainingsintensiteit aan

Blijf verstandig trainen, pas je tempo aan en ken je grenzen. Draag eventueel een hartslagmeter tijdens het sporten zodat je goed in de gaten kan houden dat jouw hartslag maximaal 10 tot 15 slagen hoger zijn dan normaal.